Hyppää sisältöön

Vinkkejä ja ratkaisuja fyysisen tietoturvan parantamiseen

Fyysinen tietoturva on yksi olennainen osa tietoturvaa ja niin valitettavaa kuin se onkin, tämä osa usein unohdetaan tai se jää muiden varjoon. Tässä blogipostauksessa jaamme vinkkejä ja ratkaisuja fyysisen tietoturvan parantamiseen.

Kirjoittanut Anna Perttunen
torstai 16. marraskuun 2023
3 min

Nykyään tarjolla on valtava määrä pilvipalveluita, jotka helpottavat liiketoimintaa. Kuitenkin edelleen fyysinen tietoturva on myös olennainen osa tietoturvaa, sillä fyysiset toimenpiteet ja ratkaisut voivat auttaa varmistamaan, että yrityksesi tietoja säilytetään turvallisesti. Fyysinen tietoturva kattaa kaiken, mikä liittyy fyysisiin resursseihin ja toimintaympäristöihin, kuten paperien käsittelyn, työtilat ja etätyön. Tässä blogipostauksessa jaamme vinkkejä ja ratkaisuja fyysisen tietoturvan parantamiseen.

1. vinkki

Säilytä paperiasiakirjoja turvallisesti

Vaikka liiketoiminta siirtyy kohti sähköistä toimintaa, monissa PK-yrityksissä käsitellään edelleen paperisia asiakirjoja. Tämä luo riskin luottamuksellisten tietojen joutumisesta vääriin käsiin. Huolellinen säilytys ja hävittäminen ovat tällöin avainasemassa.

  • Laadi selkeä tietoturvasuunnitelma paperien käsittelylle ja arkistoinnille. Määritä, mitkä asiakirjat ovat arkaluontoisia ja vaativat erityiskohtelua.
  • Käytä lukittavia arkistokaappeja, joihin vain valtuutetut henkilöt pääsevät käsiksi. Varmista, että ne ovat turvallisissa tiloissa.
  • Kouluta henkilöstö huolehtimaan tulosteista ja asiakirjoista asianmukaisesti.
  • Vältä tarpeetonta tulostamista.
  • Suosikaa ”puhtaan pöydän” -periaatetta.

2. vinkki

Vahvista työtilojen turvallisuutta

Olennainen osa fyysistä tietoturvaa on työtilojen turvallisuus. Tämä koskee kaikkia yrityksen kiinteistöjä. Oikein lukitut ovet, turvakamerat ja valvontajärjestelmät voivat auttaa suojelemaan tiloja ja niissä olevia tietoja.

  • Käytä pääsynvalvontajärjestelmiä, kuten kulunvalvontakortteja, jotta vain valtuutetut henkilöt pääsevät yrityksen tiloihin.
  • Asenna turvakameroita tärkeisiin kohtiin, kuten oviin ja käytäville. Ne auttavat valvomaan ja tallentamaan tapahtumia.
  • Lukitse tärkeät tilat. Kytke hälytysjärjestelmät päälle työtilojen ollessa tyhjänä.
  • Pidä työtilasi siistinä ja vältä asiakirjojen jättämistä näkyville. Näin estät ulkopuolisia pääsemästä käsiksi luottamuksellisiin tietoihin.

3. vinkki

Huomioi etätyön tietoturva

Monet PK-yritykset ovat siirtyneet tai siirtymässä osittaiseen tai kokopäiväiseen etätyöhön. Tämä luo uusia haasteita tietoturvalle. Yrityksen tulisi varmistaa, että etätyöntekijät käyttävät turvallisia laitteita ja verkkoja ja että heidän on helppo raportoida mahdollisista turvallisuusongelmista.

  • Käytä turvallista VPN-yhteyttä, joka suojaa tietoliikennettäsi.
  • Tarjoa tietoturvakoulutusta etätyöntekijöille. Opeta heitä tunnistamaan tietoturvariskejä.
  • Käytä vahvoja salasanoja, monivaiheista todentamista ja turvallisia laitteita.
  • Älä puhu puhelimessa julkisilla paikoilla.
  • Julkisissa tiloissa työskennellessä käytä näytönsuojakalvoa, älä jätä konetta lukitsematta.
  • Huomioi myös perheenjäsenet, jotta he eivät käytä työlaitteitasi tai ole kuuloetäisyydellä, kun keskustelut luottamuksellisista asioista.

4. vinkki

Kouluta henkilöstöä

Ihmiset ovat usein tietoturvan heikoin lenkki. Koulutus ja tietoisuus ovat tärkeässä roolissa kun halutaan, että työntekijät osaavat tunnistaa ja torjua mahdolliset uhat.

  • Ole tietoinen sen suhteen, mitä tietoja ja asiakirjoja jaat muiden kanssa. Noudata tietosuojakäytäntöjä.
  • Kouluta kollegasi tietoturva-asioissa, jotta he ymmärtävät, miten tärkeää on suojata yrityksen tietoja.
  • Kannusta työntekijöitäsi ilmoittamaan epäilyttävistä tapahtumista tai tietoturvarikkeistä. Nopea reagointi on avain tietoturvan ylläpitämisessä.

Fyysinen tietoturva on elintärkeä osa kokonaisturvallisuutta, ja se on erityisen tärkeää PK-yrityksille, jotka saattavat olla haavoittuvampia tietoturvaongelmille. Fyysiseen tietoturvaan panostaminen on investointi, joka auttaa suojelemaan yrityksen omaisuutta ja mainetta. Pienet askeleet voivat tehdä suuren eron, joten älä laiminlyö fyysistä tietoturvaa, vaan integroi se osaksi tietoturvasuunnitelmaasi.

Jos tietoturva tuottaa haasteita tai päänvaivaa, ei hätää, me olemme täällä auttamassa. Tietoturvakartoituksemme on helppo ja edullinen tapa selvittää yrityksesi tietoturvan todellinen tila. Kartoituksen aikana Micro Magicin asiantuntijat käyvät läpi useita kymmeniä tietoturvaan vaikuttavia asioita ja kohtia. Kartoituksen lopputuloksena saat kattavan raportin yrityksesi tietoturvan tämän hetkisestä tilasta sekä kehitysehdotukset, joiden avulla pystyt helposti parantamaan tietoturvan tilaa. Jos sinua kiinnostaa tietää, miten teillä menee tietoturvan saralla, ota yhteyttä.