Hyppää sisältöön

Micro Magicin historia

Micro Magicin historia alkaa vuodesta 1996, jolloin Timo Haapavuori perusti toiminimen 13-vuotiaana koulupoikana. Miten toimintamme on kehittynyt 25 vuodessa? Lue tarinamme takkahuoneesta pilvipalveluiden ja verkkokaupan ammattilaiseksi.

13-vuotias unelmien tavoittelija

Toukokuun 9. päivänä vuonna 1996 13-vuotias Timo Haapavuori sai postia Kaupparekisteristä: Tmi Micro Magic oli merkitty Kaupparekisteriin, eikä esteitä liiketoiminnan aloittamiselle ollut. Matka yrittäjyyteen alkoi kuitenkin jo aikaisemmin, sillä ei ollut aivan itsestään selvää, että 7-luokkalainen koulupoika voisi aloittaa yritystoiminnan. Timon kyettyä vakuuttamaan ensin vanhempansa liiketoimintaideastaan, yrityksen perustamispaperit oli isän avustuksella saatu tehtyä.

Yritystoiminnan alku oli hyvin erilaista kuin nykyisin. Timo oli säästänyt pienen summan rahaa, muistikuvien mukaan noin 2000 markkaa, joilla hän tilasi yritykselleen erilaisia tietokonetarvikkeita. Näin vanhempien takkahuone muuttui sen ajan hittituotteiden, kuten diskettien, tietokonekaupaksi. Micro Magic palveli asiakkaitaan koulupäivien jälkeen ja monia potentiaalisia asiakkaita 13-vuotiaan yritystoiminta toisaalta hymyilytti, mutta myös epäilytti. Tästä huolimatta Timo muistelee vuoden 1996 liikevaihdon olleen noin 90 000 markkaa. Vaikka summa tuntuu isolta, jo ensimmäisenä vuonna nuori yrittäjä myi ensimmäiset tietokoneensa, joiden hinnat tuolloin pyörivät 10 000 markan molemmin puolin.

Kyllähän se tuntui tuolloin aika hurjalta myydä ihan oikealle yritykselle ihan oikea tietokone. Kaikki alkuvaiheen asiakkaat osoittivat kyllä varsin ennakkoluulotonta asennetta ja luottamusta pikkupojan osaamista kohtaan. Ilman näitä ennakkoluulottomia ihmisiä Micro Magicin tarina olisi todennäköisesti jäänyt kovin lyhyeksi, Timo muistelee.

Kivijalkamyymälät Ikaalisiin ja Nummelaan

Pienen tietokonekaupan yritystoiminta siirtyi jo toisena vuonnaan isompiin saappaisiin Micro Magicin muuttaessa vanhempien takkahuoneesta heidän omistamansa tilitoimiston yhteyteen. Koulun jälkeen tapahtuva liikkeen aukiolo ei nuoren yrittäjän mielestä vaikuttanut enää uskottavalta, joten Micro Magic palkkasi ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän.

Yritys kasvoi ja kehittyi. Timon opiskellessa Ikaalisten lukiossa opiskelijan hattu vaihtui iltapäivisin tietokonekauppiaan hatuksi; Ikaalisten lukio olikin Micro Magicin ensimmäisiä suuria asiakkaita lukion ostaessa yritykseltä uudet tietokoneet.

Muistan vieläkin, kun koulupäivän jälkeen veimme isän kanssa pari-kolmekymmentä tietokonetta lukiolle ja tuttu lukion rehtorini oli näitä tietokoneita vastaanottamassa. Tuolloin rehtori ei opettanutkaan minua vaan minä opetin rehtoria. Nuo tilanteet ja niihin liittyvät onnistumisen tunteet ovat sellaisia, että niitä on nykyisin enää vaikea ylittää, Timo kertoo.

Vuonna 2000 yrittäjän halu kasvaa ja kehittyä johti liiketoiminnan laajentumiseen toiselle paikkakunnalle. Ikaalisten liiketoiminnan vakiinnuttua Micro Magic avasi kesällä 2000 myymälän Nummelaan. Yrittäjä ei ollut tuolloin täyttänyt edes 18 vuotta, mutta kulkeminen parin sadan kilometrin päähän toiseen myymälään sujui kevytmoottoripyörällä.

Ihmiset ympärillä pitivät minua luultavasti jollain tavalla tärähtäneenä; myymälän avaaminen pääkaupunkiseudulle kesken opiskelujen ja ennen armeijaa oli varmasti monessa mielessä aivan järjetön liike. Nyt kuitenkin noin 20 vuotta myöhemmin Micro Magic palvelee edelleen asiakkaitaan niin Ikaalisissa kuin Nummelassa, Timo sanoo.

Käänteentekevä pilviteknologia

Vuosi 2001 oli yli kymmenen vuotta myöhemmin perustettavan Magic Cloudin syntymisen kannalta olennainen vuosi. Tilitoimistoyrittäjänä toimiva Timon isä Raimo Haapavuori oli tuolloin saanut idean taloushallintopalveluiden digitalisoimisesta: Raimon visiossa tilitoimiston asiakas käyttäisi internetin kautta tilitoimiston tarjoamaa ohjelmistoa. Vision tekninen toteuttaminen siirtyi luontevasti Micro Magicille ja tekniikaksi valikoitui Citrix.

Timo sai pilviteknologian haltuunottoon apua ulkopuoliselta taholta, mutta hyvin pian tekniikka kokonaisuudessaan siirtyi Timon ja Micro Magicin vastuulle. Vappuna 2001 digitaalinen järjestelmä oli valmis ja ensimmäinen asiakas aloitti järjestelmän käytön. Tekninen kehitys pilviteknologian saralla on sittemmin ollut huimaa ja esimerkiksi nettiyhteydet ovat päivittyneet 128kB:n yhteyksistä gigan yhteyksiksi eli noin 10 000 kertaisiksi.

Huomattavaa on, että Micro Magicin nuoren yrittäjän oli liiketoiminnan pyörittämisen ohella suoritettava myös maanpuolustukselliset velvollisuutensa.

Muistan hyvin lukuisat työpuhelut metsäleireiltä: kerrankin syystä tai toisesta kiipesin puuhun hoitamaan työpuhelua. Puhelimissa ei vielä ollut nettiä, mutta yritys toimi ja kehittyi, vaikka tuona vuonna vietin toista sataa yötä metsässä, Timo muistelee.

Timon puheiden mukaan armeijan haasteet eivät kuitenkaan olleet mitään Porin kauppakorkeakoulun opintoihin liittyvän vaihdon koettelemuksiin verrattuna.

Yrityksen kehittämiseen aikaisemmin liittyvät haasteet eivät tuntuneet enää miltään jouduttuani opiskelemaan ranskan kielellä opiskeltuani sitä vain pari vuotta ennen vaihto-opintojani. Alkuaika Ranskassa oli aika, joka valmisti minua tulevaisuuden haasteisiin ja minun on vaikea kuvitella liike-elämässä tilanteita, jotka yltäisivät henkisesti samalle vaativuustasolle kuin opiskelujen aloitus Pariisissa, Timo kertoo.

Jo hyvin varhaisessa vaiheessa myös Timon Kimmo-veli osallistui yrityksen pyörittämiseen aktiivisesti. Etenkin Timon armeija- ja vaihto-oppilasaikana Kimmon panos oli korvaamaton.

Pilvi kasvaa ja kehittyy

Vuosikymmenen vaihtuessa pilvipalveluliiketoiminta oli kasvanut merkittäväksi osaksi Micro Magicin liiketoimintaa. Yrityksen myymäläliiketoiminta ja pilvipalveluliiketoiminta olivat luonteeltaan hyvin erilaisia ja strategiatyön myötä pilvipalveluliiketoiminta päädyttiin erottamaan tytäryritykselle. Näin vuonna 2012 syntyi Magic Cloud, jonka omistajia ovat Timo Haapavuoren lisäksi veli Kimmo Haapavuori sekä ulkopuoliset omistajat Vesa Sarvala ja Matti Rusanen.

Magic Cloudin liiketoiminta on kehittynyt suotuisasti. Liikevaihdolla mitattuna yritys on kasvanut ajoittain jopa yli 50 prosentin vuositahtia. Vuonna 2016 yritys aloitti kehittämään CAD-ohjelmistojen pilveen siirtämistä ja teki keväällä 2017 Suomen ensimmäisiä CAD as a Service -palveluliiketoimintakonseptin toteutuksia.

Micro Magicin verkkokauppa aukeaa

Vuoden 2020 aikaan sekä Micro Magicin että Magic Cloudin strategioita hiottiin jälleen, jotta yritykset pystyvät palvelemaan asiakkaitaan muuttuvassa maailmassa. Strategiamuutosten myötä alkukesästä 2021 pitkälle tuotteistetut pilvipalvelut, kuten sähköposti-, varmistus- ja tiedostopalvelut siirtyivät osaksi Micro Magicin liiketoimintaa. Samaan aikaan Micro Magic julkaisi myös uuden modernin verkkokaupan, jonka valikoimista löytyy pilvipalveluiden lisäksi IT-tuotteet.

Magic Cloud puolestaan keskittyy nykyisin isoille yrityksille räätälöityihin konesaliulkoistuksiin ja asiantuntijapalveluihin. Micro Magic ja Magic Cloud tekevät tiivistä yhteistyötä, sillä monet Micro Magicin pilvipalveluista tuotetaan Magic Cloudin kotimaisesta pilvipalvelusta.

Näen molempien yritystemme tarjoamissa palveluissa merkittävän liiketoiminnallisen kasvun mahdollisuuden. Tulenkin jatkamaan työtäni myös tulevaisuudessa liiketoimintojemme kehittämisen ja kasvattamisen parissa, Timo Haapavuori visioi.

Micro Magicin tarina

1996

Timo Haapavuori suoritti ATK-ajokortin vuonna 1996. Timo oli 13-vuotiaana todennäköisesti Suomen nuorin ATK-ajokortin suorittanut.

1997

Lähes alusta alkaen Micro Magic on tarjonnut palveluja myös yritysasiakkaille. Alkuvuodesta 1997 Timo suoritti verkkojen rakentamiseen ja hallintaan valmentavan kurssin.

2000

Micro Magicin toinen kivijalkamyymälä avattiin vuonna 2000 Nummelaan. Tuohon aikaan tietokoneet ja näytöt olivat isoja paketteja 🙂

2002

Ikaalisten myymälä muutti vuonna 2002 kaupungin parhaalle paikalle uusiin tiloihin. Tänäkin päivänä remmissä oleva Keijo Koro oli jo mukana kasvattamassa liiketoimintaa.

2002

Vuonna 2002 Micro Magic aloitti oman tietokonemerkin, BIGbluen, valmistamisen. Vuosien saatossa BIGblue-tietokoneita myytiin nelinumeroinen määrä.

2004

Suomen Nuorkauppakamari palkitsi Timon nuoryrittäjäpalkinnolla vuonna 2004. Timo työllisti 22-vuotiaana Micro Magicissä jo kuusi henkilöä.

2005

Micro Magicin kolmas kivijalkamyymälä avattiin Porin keskustassa vuonna 2005. Aiemmistakin Micro Magicin tapahtumista tutusti avajaisissa tarjottiin kokonaisena vartaassa grillattua sikaa.

2005

Micro Magicin lanseerasi uuden tietokonemallin, BIGblue Mecterin. Olohuone PC:t olivat tuon ajan buumi, ja Mecter sisälsi digitaalisen TV-virittimen.

2010

Micro Magic avasi toimiston Tampereella yhdessä ASP-Yhtiöiden kanssa. Isän ja pojan yritykset työllistivät tuolloin yhteensä 18 henkilöä.

2010

Tilitoimistot ovat olleet aina Micro Magicille keskeinen asiakasryhmä. Vuonna 2010 Timo Haapavuori valittiin Taloushallintoliiton Tietotekniikka-asiantuntijaryhmään.

2012

Micro Magic on vuosituhannen vaihteesta alkaen ollut tuottamassa internet-verkon yli käytettäviä palveluja. Vuonna 2012 pilvipalvelu tuli vahvasti terminä mukaan ja pilvipalveluliiketoiminta alkoi kasvaa voimakkaasti.

2014

Vuonna 2014 Micro Magic avasi myymälänsä Ikaalisten upouudessa kauppakeskus Kompissa.

2016

Vuonna 2016 Timolle tuli täyteen 20 vuotta yrittäjänä.

2018

Vuodesta 2018 alkaen Micro Magic Oy ja Magic Cloud Oy ovat käyttäneet toiminnassaan uusiutuvaa energiaa.

2021

Syksyllä 2021 Kimmo Haapavuori aloitti Micro Magicin  toimitusjohtajana. Timo Haapavuori jatkaa yrityksen hallituksen puheenjohtajana. Samoihin aikoihin Kimmo Haapavuori, Keijo Koro ja Matti Glad tulivat yhtiön osakkaiksi pääomistajuuden edelleen säilyessä Timo Haapavuorella.

Micro Magic 25 vuotta

Katso haastattelu marraskuulta 2021, jossa Timo ja Kimmo Haapavuori muistelevat Micro Magicin 25-vuotista historiaa. Haastattelijana Eero Koistinen.