Hyppää sisältöön

Miksi kännyköiden päivitysten asentaminen on tärkeää?

Ohjelmistopäivitysten tärkeyttä korostetaan osana laadukasta tietoturvaa. Usein keskustelu saattaa keskittyä lähinnä tietokoneiden ja palvelinten ympärille. Unohtaa ei kuitenkaan sovi mobiililaitteita eli käynnyköitä ja tabletteja.

Kirjoittanut Kimmo Haapavuori
maanantai 31. lokakuun 2022
4 min

Kuten tietokoneissa myös kännyköissä on tärkeää huolehtia uusimpien päivitysten asentamisesta. Toisaalta on tärkeätä muistaa pitää mobiililaitteen käyttöjärjestelmä ajan tasalla ja toisaalta taas laitteeseen asennetut sovellukset.

Mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiä hallitsevat suvereenisti Android ja iOS. Android on avoimen lähdekoodin järjestelmä, mutta nykyisellään Googlella on merkittävä rooli järjestelmän kehittämisessä. Androidin ytimenä on Suomesta lähtöisin oleva Linux. iOS puolestaan on Applen kehittelemä, suljettu käyttöjärjestelmä.

Käyttöjärjestelmän päivittäminen

Mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiin julkaistaan säännöllisesti päivityksiä. Osa päivityksistä on ominaisuuksiin liittyviä. Merkittävä osa päivityksistä on kuitenkin tietoturvaan liittyviä, joilla korjataan käyttöjärjestelmistä löytyneitä tietoturvahaavoittuvuuksia. Kun uusia päivityksiä julkaistaan, on ne tärkeätä asentaa laitteelle. Päivittämätön käyttöjärjestelmä muodostaa aina tietoturvariskin.

Kännyköiden ja tablettien käyttöjärjestelmien elinkaari on lyhyempi kuin tietokoneissa. Androidista ja iOS:stä julkaistaan kokonaan uudet version noin vuoden välein. Myös vanhempia käyttöjärjestelmiä kehitetään ja niihin julkaistaan päivityksiä, mutta kovin montaa vuotta eivät järjestelmät yleensä pysy tuen piirissä.

Esimerkiksi tällä hetkellä (lokakuussa 2022) Android-käyttöjärjestelmistä tietoturvatuen piirissä ovat versiot 10-13. Vuonna 2019 julkaistussa Android 9 -käyttöjärjestelmässä havaittuja tietoturva-aukkoja ei enää lähtökohtaisesti korjata. Uutta kännykkää ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mikä käyttöjärjestelmäversio puhelimessa on. Tällä hetkellä iso osa myynnissä olevista älypuhelimista on varustettu Android 11 tai 12 -versiolla. Vielä kuitenkin jopa 10-versiota löytyy kauppojen hyllyiltä. Android 13 -versiota ei käytännössä vielä löydy asennettuna uusimmistakaan puhelimista.

Kännyköihin ei ole mahdollista päivittää loputtomiin uusia käyttöjärjestelmäversioita. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että Android-puhelimeen saa yleensä asennettua kaksi versiota ostohetkeä uudemman version. Jos siis nyt ostaisi Android 10 -puhelimen, sen pystyy todennäköisesti päivittämään vain versioon 12, joka ei ole enää edes uusin, sillä versio 13 myös julkaistu hiljattain.

Samankaltainen logiikka pätee myös Applen laitteissa, joskin tukiajat ovat keskimäärin hieman Androidia pidempiä. Applen tuorein versio iOS-käyttöjärjestelmästä on 16. Koska kaikki iOS-käyttäjärjestelmää käyttävät laitteet ovat Applen valmistamia, Apple sanelee itse, mille laitteille uusimman version voi asentaa. Vanhimmat puhelimet, joihin 16-version voi asentaa ovat iPhone 8. Vuonna 2017 julkaistuille iPhone 7 ja 1. sukupolven iPhone SE:lle ei enää uusinta versiota saa. Hiljattain Apple kuitenkin julkaisi vielä vanhemmalle 15-käyttöjärestelmälle uuden 15.7.1-päivityksen, joka korjaa tietoturva-aukkoja, ja mahdollistaa myös vanhempien puhelinten turvallisen käyttämisen.

Sovellusten päivittäminen

Sovellusten päivittäminen mobiililaitteissa on jatkuva prosessi. Tyypillisesti käyttäjillä on kännyköissään useita kymmeniä eri sovelluksia. Erilaisten sovellusten valtavaa määrää kännykässä ei helposti tule edes ajatelleeksi. Kuten käyttöjärjestelmiin, myös sovelluksiin julkaistaan tiiviiseen tahtiin uusia päivityksiä. Myös näissä päivityksissä on usein kyse tietoturvasta.

Ei ole lainkaan tavatonta, että kännykkään saa asentaa kymmeniä päivityksiä viikoittain. Kyllä, luit oikein. Jos olet tällä viikolla asentanut 20 sovelluspäivitystä, voi hyvin viikon päästä olla tilanne, että seuraavat 20 uutta päivitystä odottaa asentamistaan.

Monet sovellukset toimivat myös vanhoissa käyttöjärjestelmissä, jotka eivät ole enää tuen piirissä.  Tämä tilanne on ristiriitainen. Käyttöjärjestelmää ei tässä kohdin enää luokitella turvalliseksi, mutta sovelluksen tarjoaja mahdollistaa sovelluksen käyttämisen vanhassa järjestelmässä.

Kuitenkin jokaisen sovelluksen kohdalla tulee hetki, jolloin se ei enää toimi jossain vanhemmassa käyttöjärjestelmässä. Otetaan esimerkiksi tänä syksynä paljon esillä ollut S-Pankki, jonka häiriön myötä useilta pankin asiakkailta onnistuttiin varastamaan rahaa.

Tällä hetkellä S-mobiili-sovellus on mahdollista asentaa puhelimiin, joissa on Android 8 tai iOS 12 tai näitä uudemmat käyttöjärjestelmäversiot. Toisin sanoen sovellusta voi käyttää myös sellaisissa käyttöjärjestelmissä, jotka eivät enää ole tietoturvatuen piirissä. Kuitenkaan esimerkiksi Android 7 -käyttöjärjestelmällä olevalla puhelimella ei yksinkertaisesti pysty S-mobiili-sovellusta käyttämään. Jos sovellusta haluaa käyttää, on suunnattava kännykkäostoksille.

Miksi kännyköiden päivitysten asentaminen on tärkeää?

Palatakseni vielä alkuperäiseen kysymykseen. Tietoturvapäivitykset korjaavat nimensä mukaisesti ohjelmistosta löytyneitä tietoturvahaavoittuvuuksia. Päivitykset estävät verkkorikollisia käyttämästä löydettyjä haavoittuvuuksia ja sitä kautta esimerkiksi varastamaan kännykästä käyttäjätietoja, yrityksen dataa tai tekemään muunlaisia verkkohyökkäyksiä. Päivittämätön laite voi avata verkkorikollisille suoran pääsyn, ei pelkästään kyseiseen laitteeseen vaan mahdollisesti laitteen kautta yrityksen muihin laitteisiin, verkkoympäristöön ja kriittisiin tietoihin.

Laitteiden päivittäminen kuuluu aivan perustavanlaatuisiin tietoturvatoimenpiteisiin. On äärimmäisen tärkeää huolehtia, että myös mobiililaitteet ovat ajan tasalla.

Tarvitsetko uutta puhelinta?

Löydät verkkokaupastamme laajan valikoiman suosittuja puhelimia. Varastossa olevat tuotteet toimitamme pääsääntöisesti heti seuraavaksi arkipäiväksi.

Samsung Galaxy A33 5G -puhelin on edullinen mutta poikkeuksellisen pitkäikäinen laite. Puhelin toimitetaan Android 12 -käyttöjärjestelmällä ja poikkeuksellisesti tämän hintaluokan puhelimelle Samsung on luvannut peräti 4 suurta käyttöjärjestelmäpäivitystä. Puhelimen pitäisi saada päivitykset siis aina Android 16 -versioon asti. Tietoturvapäivitykset Samsung lupaa laitteelle seuraavaksi viideksi vuodeksi. Puhelimessa on 6 gigatavua keskusmuistia ja 128 gigatavun tallennustila. Samsung Galaxy A33 5G -puhelimen löydät verkkokaupastamme sinisenä, mustana, oranssina ja valkoisena.

Xiaomi 12 Pro 5G on käyttäjälle, joka haluaa saada kaikki herkut ja hieman enemmän. Laite toimitetaan Android 12 -käyttöjärjestelmällä, hurjalla 12 gigatavun keskusmuistilla ja 256 gigatavun tallennustilalla. Puhelimen näyttö on kerännyt hurjasti kehuja. Kolmella 50 megapikselin takakameralla varustettu kokonaisuus takaa upeat kuvat myös hankalissa olosuhteissa. Xiaomi 12 Pro 5G:n löydät verkkokaupastamme violettina, harmaana ja sinisenä.