Miksi tietoturva on tärkeää?
Tänään Digiturvaviikko on puolessa välissä ja tänään myös vietetään kansallista tietoturvapäivää. Siksi haluankin herättää ajatuksia, miksi tietoturva ylipäänsä on tärkeää.
Tietoturvasta keskusteltaessa olen törmännyt lukuisia kertoja argumentteihin ”ei kukaan hyökkää näin pieneen yritykseen” tai ”ei minulla ole mitään salattavaa”. Onko niin, että pienyrittäjän ei tarvitse olla huolissaan? Miksi tietoturva on tärkeää?
Käytännössä nykyisin tietoturvahyökkäysten motiivi on aina raha. Hyökkääjät yrittävät päästä rahallisesti hyötymään, tavalla tai toisella. On täysin totta, että kohdistettuja tietoturvahyökkäyksiä tehdään pääasiassa hieman isompia yrityksiä kohtaan.
Suuri osa kyberhyökkäyksistä tehdään kuitenkin automatisoidusti ja hyökkäysten kohteina ovat yhtä lailla suuret organisaatiot kuin yksityishenkilöt. Lopulta melko harvoin kyberrikolliset käyttävät tarkkuuskivääriä, ja taktiikkana on useammin ampua konekiväärin sarjatulella joka suuntaan. Rikolliset siis tekevät hyökkäyksiä suurena massana. Kun määrä on suuri, niin aina löytyy niitä laukauksia, jotka osuvat kohteeseensa. Koska kuluttajilla ja pienillä yrityksillä tietoturvan taso on suuryrityksiä matalampi, usein nämä automatisoidut hyökkäykset osuvat kohteeseensa juuri pienemmissä kohteissa.
Voinemme siis yhdessä todeta, että kyllä pienikin yritys voi joutua kyberhyökkäyksen kohteeksi.
Entäpä toinen väite, että yksittäisellä käyttäjällä ei ehkä olisi mitään salattavaa?
Kuvittele tilanne, että annat oman tietokoneesi kaikkine käyttäjätunnuksineen vaaralliselle rikolliselle. Listalla olisivat siis sähköpostin tunnukset, pankkitunnukset, verkkokaupan tunnukset luottokorttitietoineen jne. Olisitko huolettomin mielin? Niinpä. Harva olisi. Kaikilla meillä on asioita, jotka haluamme pitää vain itsellämme. Vaikka ei edes salata, niin joka tapauksessa suojata. Jos ei muuta, niin identiteettimme.
Muun muassa näistä syistä johtuen tietoturva on tärkeää ja se koskettaa meistä jokaista. Tietoturva on tärkeää roolissa isoissa ja pienissä yrityksissä sekä kotonamme.
Tietoturva eilen, tänään ja huomenna
Vielä 1990-luvulla viruksia saatettiin tehdä silkasta mielenkiinnosta tai halusta kiusata. Sittemmin erilaiset haittaohjelmat ovat muuttuneet puhtaasti kyberrikollisuuden työkaluiksi. Koska pankkikonttoreissa ei enää säilytetä kylmää käteistä, on verkko huomattavasti otollisempi paikka keikkojen tekemiseen.
Vuonna 2020 Suomessa tehtiin nettipetoksia koskevia rikosilmoituksia yli 20 000 ja Identiteettivarkauksia yli 4400. Tänä vuonna rikoshyöty tehdyistä nettipetoksista on tähän mennessä kivunnut noin 30 miljoonaan euroon. Nettirikosten tahti on jatkuvasti kiihtyvä. Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole pelotella, vaan tuoda asioita esille. Mahdollisuus joutua rikoksen uhriksi verkossa kasvaa koko ajan.
On tärkeää, että toimimme yhdessä oikein ja puolustaudumme. Reaalimaailmassa meille on itsestään selvää lukita kodin ja auton ovet. Emme jätä rahapussiamme lojumaan ja reagoimme, jos huomaamme kaverin unohtavan rahapussin ravintolan pöydälle. Samaan tapaan meidän on opittava sulkemaan verkossa itsellemme tärkeät asiat ulkopuolisilta ja havainnoitava ympäristöä riskien varalta.
Tietoturva on tärkeässä roolissa tänään ja huomenna. Digiturvaviikon kaltaiset tempaukset ovat hyviä tilaisuuksia, jossa tuodaan tärkeitä asioita näkyviksi. Toimitaan yhdessä turvallisesti, ja jos tunnet tarvitsevasi apuja, niin ole rohkeasti yhteydessä.