Ota pikanäppäimet haltuun
Toiset tykkäävät hiirestä ja toiset näppäimistöstä. Microsoft-maailmassa monia toimenpiteitä pystyy tekemään useilla erilaisilla tavoilla. Itse tykkään käyttää erilaisia pikanäppäimiä, joita on olemassa lukematon määrä. Haluan tässä jakaa muutamia vinkkejä, jotka ainakin omaa arkea tehostavat.
Nämä pikanäppäimet voivat helpottaa ja nopeuttaa omaa tietokoneen käyttöäsi.
Aloitetaan kaikkein yksinkertaisimmasta, eli Windows-näppäimestä. Vaikka valitsisit avautuvasta Windows-valikosta haluamasi ohjelman hiirellä, niin valikon avaaminen Windows-nappia painamalla nopeuttaa ainakin omaa tekemistä.
Kännyköissä hymiöt löytyvät yleensä helposti oman hymiö-painikkeen takaa. Windowsissa tuo hymiö-painike on hieman piilossa, mutta avautuu kuitenkin varsin helposti näppäinyhdistelmällä Windows-näppäin + . (piste).
Monella on nykyisin käytössä useampi näyttö, mutta siitä huolimatta välillä on kätevää, kun yhdellä näytöllä on jaettuna kaksi ohjelmaa rinnakkain. Sovellusten ikkunat on helppo laittaa rinnakkain. Kun haluamasi sovellus on auki, paina Windows-näppäintä ja oikeaa nuolinäppäintä. Näin sovellus asettuu näytön oikeaan reunaan. Kokeile myös Windows-näppäintä ja muita nuolinäppäimiä niin opit, miten ikkunoiden asettelua voi muuttaa nopeasti.
Surffausta välilehtien ja sovellusten välillä
Ennen muinoin nettiselaimessa ei ollut välilehtiä, vaan kerrallaan oli auki vain yksi nettisivu. Nykyisin monilla on auki pitkä rivi välilehtiä. Uusi välilehti avautuu näppäinyhdistelmällä Ctrl + T. Jos taas vahingossa suljet välilehden, niin se on helppo palauttaa takaisin yhdistelmällä Ctrl + Shift + T. Välilehtien välillä pääsee puolestaan pomppimaan näppäimillä Ctrl + Tab ja takaisin päin yhdistelmällä Ctrl + Shift + Tab. Jos välilehtien paikat ovat erityisen hyvin muistissasi, niin voit hypätä suoraan vaikka kuudenteen välilehteen näppäinyhdistelmällä Ctrl + 6.
Ehkäpä kaikkein eniten käyttämäni näppäinyhdistelmä on Alt + Tab. Tällä yhdistelmällä voit helposti siirtyä sovelluksesta toiseen. Pitämällä Alt-näppäimen pohjassa, ja painelemalla Tabulaattoria, pääset siirtymään halutun sovelluksen kohdalle. Tässäkin surffailussa taaksepäin liikkuminen onnistuu Shiftin avulla eli Alt + Shift + Tab. Altia ja Shiftiä voi pitää pohjassa, ja painaa Tabia useamman kerran.
Hakutoiminnot
Mainittakoon vielä nopea hakutoiminnon avaaminen, joka onnistuu useissa eri ohjelmissa näppäinyhdistelmällä Ctrl + F. Tällä voi hakea tekstiä vaikkapa pitkästä Wordista tai nettisivusta. Outlookissa tämä komento kuitenkaan ei toimi.
Outlookissa hieman riippuu, mitä ollaan hakemassa. Painamalla vain näppäintä F3, pääsee suoraan Outlookin omaan hakukenttään. Näppäinyhdistelmällä Ctrl + Shift + F puolestaan avautuu erikoishaku, eli tämän kautta pystyy hakemaan tarkemmilla hakukriteereillä tiettyä sähköpostiviestiä.
Sinulla saattaa olla Outlookissa esimerkiksi pidempi viestiketju, jossa on vastauksia vastausten perässä. Tästä pitkäksi muodostuneesta ketjusta voi olla vaikea löytää oikeaa kohtaa. Tee tässä tilanteessa niin, että avaa viesti omaan ikkunaansa ja paina F4-näppäintä. Tällöin pääset hakemaan tietyllä sanalla kyseisestä viestistä. Huomaa, että tämä toiminto ei toimi Outlookin esikatselu-näkymässä vaan viesti pitää avata omaan ikkunaansa.
Yleisimmät pikanäppäimet
Listataan tähän loppuun vielä muutamat varsin yleiset pikanäppäimet, jotka jo varmasti suurimmalla osalla onkin jo hyvin käytössä, mutta kertaus on opintojen äiti. Tekstin leikkaaminen onnistuu Ctrl + X ja kopiointi puolestaan Ctrl + C. Kopioidun tai leikatun asian pääsee liittämään uuteen kohtaansa näppäimillä Ctrl + V.
Myöskin Ctrl + S on varmasti monelle tuttu, eli pikatallennus. Ehkä hieman tuntemattomampi on tallenna nimellä -pikanäppäin, joka on yksinkertaisuudessaan vain F12. Jos teillä on käytössä esimerkiksi jokin valmis dokumenttipohja, niin tärkeäähän on tällaista pohjaa käytettäessä tallentaa oma versio uudella nimellä. Kun avaat dokumenttipohjan, niin tallenna siitä uusi versio heti painamalla F12.
Tässäpä omat nopeat vinkkini pikanäppäinten ihmeelliseen maailmaan. Erilaisia pikanäppäimiä löytyy näiden lisäksi vielä todella paljon lisää. Hyvää on se, että näppäimet ovat varsin usein universaaleja, eli toimivat ohjelmasta riippumatta. Toisaalta kuitenkin eroavaisuuksiakin löytyy, ja ne pitää vain opetella.
PS. Kuvassa Tab-näppäin on ympyröity keltaisella ja Shift-näppäin oranssilla.