Hyppää sisältöön

Tarvitaanko 2020-luvulla varmuuskopiointia?

Datan käsittely on muuttunut hurjasti viime vuosien aikana. Aiemmin yritysten tiedostot sijaitsivat pääosin tiedostopalvelimilla ja käyttäjien työasemilla. Nykyisin tieto on hajaantunut kovin erilaisiin sijanteihin.

Kirjoittanut Kimmo Haapavuori
sunnuntai 9. tammikuun 2022
2 min

Tarvitaanko 2020-luvulla varmuuskopiointia? Yksi perusperiaate pätee yhä edelleen, vuodesta toiseen. Kaikki tärkeä data tulee aina olla tallessa vähintään kahdessa eri paikassa. Kolme eri sijaintia on suositeltavaa. Lyhyt vastaus siis on: kyllä tarvitaan. Avaan tässä muutamia seikkoja siitä, miksi näin.

Missä kaikkialla meidän tiedostomme nykyisin on? Edelleen dataa voi olla palvelimilla. Fyysisten palvelinten sijaan palvelimet ovat nykyisin yleensä virtuaalisia. Palvelimet voivat olla itsellä, mutta huomattavasti useammin ne ovat pilvessä, joko yksityisessä tai julkisessa. Olipa palvelin missä vain, pitää varmistukset huomioida. Pilvessä data on helppo varmistaa. On kuitenkin erittäin tärkeätä huomata, että varsin harvoin pilvipalveluna hankittu virtuaalipalvelin sisältää automaattisesti varmuuskopiointia. Poikkeuksiakin on, mutta pääsääntö on, että varmistus pitää erikseen ostaa ja ottaa käyttöön.

Usein tiedostojamme on erilaisissa tiedostopalveluissa ja muissa pilvipalveluissa. Suomessa yleisin yrityskäytössä oleva pilvipalvelu on Microsoft 365. Myöskään tämä palvelu ei automaattisesti sisällä varmuuskopiointia. Esimerkiksi SharePoint ja Teams ovat nykyisin pilvipalveluita, joissa on valtavia määriä yrityksen tärkeää tietoa. Muista huolehtia, että vahingon sattuessa tiedostot on mahdollista palauttaa.

Erilaisten pilvipalveluiden vuoksi käyttäjien työasemilla olevan datan määrä on vähentynyt huomattavasti. Kuitenkin edelleen varsin monilla käyttäjillä on tärkeitä tiedostoja tallessa omalla tietokoneellaan. Vaikka yrityksen oma politiikka määrittelisi, että omalle tietokoneelle ei tallenneta mitään tärkeää yrityksen dataa, tästä lipsutaan varsin usein. Kokemusteni mukaan etenkin yrityksen johto ja reissutyötä tekevät käyttäjät saattavat syyllistyä tällaiseen toimintaan. Eli, jos tietokoneella on tallessa tärkeää tietoa, tulee huolehtia varmuuskopioinnista.

Kännyköiden varmuuskopiointi

Nykyisin usein jopa eniten uutta dataa tallentuu käyttäjien kännyköihin. Monen kännykkä pullistelee valokuvia, mutta usein puhelimessa voi olla tallessa myös muuta tärkeää dataa. Kännykkä tuntuu nykyisin olevan ehkä se yleisin laite, jonka kautta tärkeitä tietoja menetetään. Muista siis tallentaa myös kännykästä kuvat ja muut tiedot toiseenkin sijantiin. Varsin tyypillistä on tallentaa kuvat suoraan johonkin pilvipalveluun. Tässä tulee kuitenkin heti ongelmaksi, että sen jälkeen kuvat ovat vain tuolla yhdessä pilvipalvelussa. Parempi tilanne on, jos tiedot ovat sekä matkapuhelimessa että pilvessä, mutta käytännössä suosittelen ottamaan varmistuksen vielä johonkin muuhun paikkaan. Kännykkä tulee todennäköisesti joka tapauksessa rikkoontumaan jossain kohdin, joten sen suojiin ei kannata luottaa mitään tärkeää.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että kyllä, 2020-luvulla tarvitaan edelleen varmuuskopiointeja. Ne ovat aivan yhtä tärkeitä, kuin aiemminkin. Aiempaan verrattuna haastetta on tuonut järjestelmien hajautuminen. Kun aiemmin saatettiin pärjätä yhdellä varmistusratkaisulla, tänä päivänä tarvitaan yleensä useita eri varmistusjärjestelmiä. Koska data on siirtynyt pilvipalveluiden myötä fyysisestikin kauemmas, on varmuuskopiointi nykyisin helppo unohtaa. Varmistukset ovat kuitenkin asia, joka on syytä pitää kirkkaana mielessä.

Haluatko lukea lisää:

Miksi Microsoft 365 tarvitsee varmuuskopioinnin?

Microsoft 365 -varmistuspalvelu

MagicBackup-varmuuskopiointipalvelu työasemille ja palvelimille