Hyppää sisältöön

Tietoturvan tarkistuslista: Onko tietoturva kunnossa loman jälkeen?

Tutustu IT-asiantuntijoidemme kokoamaan tietoturvan tarkistuslistaan. Ota vinkit haltuun ja aloita syksy tietoturvallisesti!

Kirjoittanut Kimmo Haapavuori
torstai 5. syyskuun 2024
3 min

Kesälomat ovat ohi ja on aika palata takaisin toimistolle. Loman jälkeen on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota tietoturvaan, jotta työympäristö pysyy turvallisena ja suojattuna. Tässä artikkelissa on IT-asiantuntijoidemme kokoama tietoturvan tarkistuslista, joka koostuu keskeisistä asioista, jotka jokaisen meistä tulisi muistaa.

Ota vinkit haltuun ja aloita syksy tietoturvallisesti!

1. Varmista salasanojesi vahvuus

Loman jälkeen on hyvä hetki tarkistaa, että kaikki käyttämäsi salasanat ovat riittävän monimuotoisia ja pitkiä. Suosittelen salasanan pituudeksi 15 merkkiä. Ethän ainakaan tyydy alle 10 merkin salasanoihin! Varmista, että käytät eri salasanaa jokaisessa palvelussa. Hyvä salasana sisältää kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.

2. Tarkista ohjelmistopäivitykset

Varmista, että kaikki käyttämäsi ohjelmistot ja sovellukset ovat ajan tasalla. Päivitykset sisältävät usein tärkeitä tietoturvakorjauksia, jotka suojaavat järjestelmääsi uusimmilta uhkilta. Päivitä käyttöjärjestelmä sekä asennetut sovellukset. Muista tietokoneen lisäksi päivittää myös kännykkäsi.

3. Ole tarkkaavainen sähköpostien kanssa 

Loman jälkeen sähköpostilaatikko voi olla täynnä viestejä. Ole varovainen avaamiesi sähköpostien ja liitteiden kanssa. Varoitusmerkkejä ovat esimerkiksi tuntemattomat lähettäjät ja epäilyttävät linkit. Muista, että hyökkääjät voivat käyttää sähköposteja kalastellakseen tietoja tai levittääkseen haittaohjelmia. Jos jokin viesti vaikuttaa epäilyttävältä, älä avaa sitä, vaan ilmoita siitä IT-tukeen.

4. Ole tietoinen sosiaalisesta manipuloinnista

Sosiaalinen manipulointi, eli social engineering, on menetelmä, jossa hyökkääjä pyrkii huijaamaan ihmisiä paljastamaan luottamuksellisia tietoja tai suorittamaan tiettyjä toimia. Tämä voi tapahtua esimerkiksi esittämällä luotettavaa henkilöä sähköpostitse tai puhelimitse. Hyökkääjät voivat käyttää hyväkseen kiirettä, uteliaisuutta tai pelkoa saadakseen uhrin toimimaan haluamallaan tavalla. On tärkeää olla valppaana ja varmistua lähettäjästä ennen kuin antaa mitään tärkeitä tietoja.

5. Käytä monivaiheista tunnistautumista

Monivaiheinen tunnistautuminen (MFA) lisää toisen suojakerroksen tileillesi. MFA vaatii käyttäjää todentamaan henkilöllisyytensä useammalla kuin yhdellä tavalla, esimerkiksi salasanan lisäksi tekstiviestillä lähetettävällä koodilla tai autentikointisovelluksella. Tämä tekee hyökkääjien työstä huomattavasti vaikeampaa, sillä pelkkä salasanan tietäminen ei riitä tilille pääsemiseen. Käytä tätä ominaisuutta aina kun mahdollista, myös esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa. Monivaiheinen tunnistautuminen voi estää jopa 99,9 % automaattisista hyökkäyksistä.

6. Pidä työpisteesi turvallisena

Älä jätä tärkeitä asiakirjoja tai laitteita vartioimatta. Varmista, että työpisteesi on turvallinen ja että kaikki laitteet on lukittu, kun et ole paikalla. Erityisen tärkeää tämä on julkisilla paikoilla mutta myös omalla toimistolla. Lisäksi varmista, että kaikki fyysiset asiakirjat, jotka sisältävät luottamuksellisia tietoja, säilytetään lukituissa kaapeissa tai laatikoissa.

7. Suojaa ja hallitse laitteitasi

Varmista, että kaikki käyttämäsi laitteet, kuten tietokoneet, puhelimet ja tabletit, ovat suojattuja. Käytä laitteissasi aina ajantasaista tietoturvasovellusta. Lisäksi on tärkeää, että laitteet ovat suojattuina vahvoilla salasanoilla tai biometrisillä tunnisteilla, kuten sormenjäljellä tai kasvojentunnistuksella.

Yhteenveto 

Loman jälkeen on tärkeää varmistaa, että tietoturva on kunnossa. Tarkista salasanojesi vahvuus, pidä ohjelmistot ajan tasalla, ole varovainen sähköpostien kanssa, tiedosta sosiaalisen manipuloinnin riskit, käytä monivaiheista tunnistautumista, pidä työpisteesi turvallisena ja suojaa laitteesi. Ota tietoturvan tarkistuslista haltuun – näillä toimenpiteillä voit varmistaa, että työympäristösi pysyy suojattuna. 

Hyvää ja turvallista syksyä!