Hyppää sisältöön

Windows 11 on saapunut

Microsoftin Windows 11 on täällä – hieman yllättäenkin. Mitä uusi käyttöjärjestelmä pitää sisällään ja kannattaako tai onko ylipäätään mahdollista päivittää nykyiset laitteet uuteen Windows-versioon? Tämän blogitekstin tavoitteena on vastata muun muassa näihin kysymyksiin ja samalla pyrkiä tuomaan selkeästi ilmi, mistä oikein on kyse.

Kirjoittanut Ville Vuorihuhta
maanantai 25. lokakuun 2021
4 min

Taustatietoa

Vuonna 2015 Windows 10 -julkaisun yhteydessä Microsoftin tuotekehittäjä ilmoitti ”Windows 10:n olevan viimeinen Windows-versio”. Jatkossa käyttöjärjestelmää kehitettäisiin eteenpäin vain päivittämällä olemassa olevaa 10-versiota. Tämän ajatuksen vastaanotto oli hieman epäuskoinen. Olisiko Windows 10:n pohja todella siten suunniteltu, että se toimisi hyvin myös pidemmällä aikajänteellä tulevaisuudessa uusien ominaisuuksien ja teknologioiden perustana? Nyt kuusi vuotta myöhemmin nämä epäilyt osoittautuivat aiheellisiksi. Windows 11 on saapunut ja on nyt saatavilla.

Mikä on muuttunut?

Monelle käyttäjälle konkreettisimpana erona Windows 11:n yhteydessä tulevat eteen kohtalaisen tiukat laitteistovaatimukset, joita Microsoft on perustellut tietoturvalla ja sujuvan käyttäjäkokemuksen varmistamisella. Käytännössä Windows 11 vaatii uudehkon prosessorin (nyrkkisääntönä vähintään Intelin 8. sukupolven mallin tai AMD:n 3. sukupolven Ryzen-mallin tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta) sekä TPM2.0 -tietoturvamoduulin. Muut vaatimukset ovat hieman maltillisempia: 4 gigatavua RAM-muistia, 64 gigatavua tallennustilaa sekä DirectX 12-yhteensopiva näytönohjain. Laitteistorajoitukset ovat kuitenkin mahdollista myös kiertää. Tästä lisää myöhemmin. Huomioitavaa on Windows 11 Home -version vaatima Microsoft-tili. Windows 11 Pro -versiota voidaan käyttää myös perinteisellä paikallisella käyttäjätilillä.

Erot Windows 10:n kanssa eivät suinkaan pääty laitteistovaatimuksiin, vaan muutoksia niin ”konepellin alla” kuin ulkoasussakin on paljon. Windows 11 on muun muassa tiukempien ajurivaatimusten ansiosta Microsoftin mukaan lähes kaatumisvapaa. Uuden käyttöjärjestelmän tietoturvaa on parannettu ja suorituskykyä on saatu nostettua optimoimalla sovellusten resurssikäyttöä.

Käyttöjärjestelmän ulkoasua on uudistettu selvästi modernimmaksi. Perinteinen Käynnistä-valikko on uusittu kokonaan ja tehtäväpalkki on oletuksena keskitettynä näytön alareunassa. Huomioitavaa on, että ainakaan nykyisessä versiossa tehtäväpalkkia ei enää pysty siirtämään esimerkiksi näytön ylälaitaan tai pystyyn jompaankumpaan reunaan. Tehtäväpalkin pystyy kuitenkin asetusta muuttamalla siirtämään vielä perinteiselle paikalleen vasempaan reunaan. Kulmikkaat ikkunat ovat vaihtuneet reunoiltaan hieman pyöristettyihin, hillittyjä läpinäkyvyystehosteita on lisätty ja valikkorakennetta on siivottu selkeämmäksi. Pienempiä muutoksia on pitkä lista. Pähkinänkuoressa Windows 11 näyttää huomattavasti edeltäjäänsä modernimmalta ja uudistukset käytön sulavuuden sekä selkeämmän ulkoasun suhteen vaikuttavat onnistuneilta.

Miten voin asentaa uuden Windows-version?

Suora päivitys Windows 7:sta tai 8:sta ei Windows 11 -versioon onnistu. Päivitystä varten tarvitaan pohjalle Windows 10. Mikäli tietokone on Windows Updaten tarjoamien päivitysten suhteen ajan tasalla, on päivitysikkunan yhteyteen ilmaantunut kenttä, joka ilmaisee, onko tietokone yhteensopiva uuden käyttöjärjestelmän kanssa. Mikäli näin on, tulee uusi versio asennettavaksi Windows Updaten kautta päivityksenä, kuten aikanaan Windows 10 teki. Mikäli mieli tekee päästä heti kokeilemaan uutta Windowsia, ja päivitysilmoitusta ei ole ilmaantunut Windows Updaten yhteyteen, päivitystyökalun saa ladattua suoraan Microsoftin sivuilta. Mikäli odottamattomia ongelmia ei ilmene, päivitys on suhteellisen nopea ja ohjelmat sekä tiedostot säilyvät ennallaan.

Mikäli tietokone ei ole rautansa puolesta yhteensopiva Windows 11:n kanssa, voi osaavampi käyttäjä kiertää laitteistovaatimukset Microsoftin itsensä julkaisemilla tavoilla. Rajoituksia kierrettäessä Microsoft ei anna toimivuustakuuta. Käyttäjän pitää varautua mahdollisiin ongelmiin myös myöhemmin esimerkiksi suurempien päivitysten yhteydessä. Olemme itse testanneet asentaa näitä ohjeita käyttäen Windows 11:n kahteen vanhempaan Intelin 2. ja 3. sukupolvea edustaviin tietokoneisiin onnistuneesti ja ainakin toistaiseksi kaikki myös vaikuttaisi toimivan normaalisti. Kokeilut kuitenkin siis tapahtuvat omalla vastuulla.

Kannattaako päivitys tehdä?

Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Yleinen konsensus tämän tekstin kirjoitushetkellä on, että esimerkiksi laajempaan yrityskäyttöön päivitystä ei välttämättä kannata ottaa ensirintamassa. Suosittelen odottamaan hetkisen, että mahdolliset alkuvaiheessa esiin tuleva isommat bugit ja ongelmat saadaan korjattua. Mikäli taas tietokoneen käyttö on kevyempää, eikä kyseisen koneen takana ole mitään yrityksen toiminnalle kriittisiä sovelluksia, voi päivityksen tehdä näin halutessaan vaikka heti.

Entä jos Windows 11 ei miellytäkään tai en voi asentaa sitä?

Lähtökohtaisesti kymmenen päivän sisällä Windows 11:n asennuksen jälkeen on mahdollista palata käyttämään Windows 10:ä palauttamalla käyttöjärjestelmä edelliseen versioon. Käytännön kokemus on osoittanut, että tämä ei aina välttämättä syystä tai toisesta onnistu. Kannattaakin varautua myös asentamaan Windows 10 kokonaan uudelleen, jos uusi käyttöjärjestelmä aiheuttaa ongelmia tai ei miellytäkään.

Microsoft on ilmoittanut tukevansa Windows 10 -käyttöjärjestelmää aina lokakuun 14. päivään vuonna 2025, joten ilman päivittämistä tulee toimeen vielä pitkään. Pakottavaa syytä uuteen versioon siirtymiselle ole heti näkyvissä. Uusi Windows sisältää kuitenkin paljon hyvää, joten vailla painavaa syytä pelkkä muutosvastarinta ei kannata.

Yhteenveto ja pohdintaa

Uuden Windows-käyttöjärjestelmän julkaisu on aina iso uutinen. Tällä kertaa se tapahtui melko hiljaisesti ja monen mielestä ennakkotiedot huomioon ottaen varmasti myös aika yllättäen. Windows 11 on selkeä kehitysaskel monessakin mielessä. Tiukahkot laitteistovaatimukset tulevat väistämättä tarkoittamaan suurta laitekannan uudistusta monella taholla. Viimeistään vuonna 2025, Windows 10 elinkaaren päättyessä, aiemmista Windows-versioista vuosikausia tekohengitetyt laitteet on aika kuopata.

Kehityksen edetessä varsinkin tietotekniikka-alalla on vaikeaa tehdä kovin kauaskantoisia ennustuksia tai kiveen kirjattuja tulevaisuudensuunnitelmia. Kuten muun muassa yleisesti melko epäonnistuneena pidetty Windows 8 aikanaan osoitti, myös valtava yhtiö, kuten Microsoft, voi olla kaiken osaamisensa kanssa epävarma siitä, mihin suuntaan ala on menossa. Microsoftin toimisto-ohjelmisto Office on jatkuvasti siirtymässä enenevässä määrin pilvipalvelun suuntaan. Tuleeko jossakin vaiheessa myös Windowsille käymään näin? Se jää nähtäväksi. On mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu Windows 11:n elinkaaren loppupäässä. Henkilökohtainen vahva veikkaukseni on, että versionumerointi ei pääty numeroon 11.