Hyppää sisältöön

Sähköinen allekirjoitus pankkitunnuksilla

Sähköinen allekirjoitus pankkitunnuksilla sisältää sekä allekirjoittamisen että allekirjoittajan vahvan tunnistamisen. Käytännössä yksi tapahtuma siis sisältää kaksi asiaa.

Kirjoittanut Kimmo Haapavuori
maanantai 26. syyskuun 2022
2 min

Sähköinen allekirjoitus on nykyisin varsin yleinen tapa allekirjoitusten tekemiseen. Allekirjoitustekniikoita on useita. Perinteinen tapa allekirjoituksen tekemiseen on nimensä mukaisesti kirjoittaa kynällä oma nimi, joka vahvistaa kirjoittajan hyväksyvän paperissa kerrotut asiat.

Tämä toimenpide voidaan tehdä vastaavalla tavalla myös sähköisessä allekirjoittamisessa. Henkilö voi kirjoittaa oman nimensä joko hiirellä tai kosketusnäytöllä piirtäen. Tällainen sähköinen allekirjoitus on yhtä pätevä kuin paperille tehty puumerkki.

Sähköinen allekirjoitus pankkitunnuksilla

Sähköinen allekirjoitus pankkitunnuksilla poikkeaa hieman tästä perinteisestä tavasta. Käytännössä tällöin varsinaista allekirjoitusta ei suoriteta, vaan käyttäjä tunnistautuu pankkitunnuksia käyttäen ja tämä tunnistautuminen liitetään dokumenttiin ja tämän tunnistautumisen tekeminen katsotaan allekirjoittamiseksi. Perinteisessä mielessä varsinaista allekirjoittamista ei siis tapahdu. Tämä tapa on kuitenkin erittäin pätevä tapa allekirjoituksen suorittamiseen.

Sähköisessä allekirjoittamisessa voidaan toki myös yhdistää varsinainen allekirjoittaminen ja henkilön tunnistaminen. Tällöin voidaan esimerkiksi piirtää kosketusnäytöllä oma puumerkki ja lisäksi vielä suorittaa pankkitunnistautuminen.

Muita tapoja allekirjoittaa

Pankkitunnistautumisen sijasta voidaan käyttää myös muita tekniikoita allekirjoittajan tunnistamiseen. Varsin usein sähköinen allekirjoituspyyntö lähetetään sähköpostilla tai tekstiviestillä. Tämä tapa tuo jo yhden kerroksen käyttäjän tunnistamiseen. Koska allekirjoituspyyntö on lähetetty kyseisen henkilön sähköpostiin tai puhelimeen, tulee allekirjoittajalla olla pääsy kyseiseen laitteeseen, jotta allekirjoitus onnistuu. Nämä tekniikat voidaan myös yhdistää, jolloin saadaan lisää tunnistusrajapintoja. Allekirjoituspyyntö voidaan lähettää sähköpostin kautta ja lisäksi allekirjoituksen avaamiseen voidaan edellyttää tekstiviestinä lähetetyn PIN-koodin syöttäminen.

Kaikki edellä mainitut tavat sähköiseen allekirjoittamiseen ovat täysin päteviä. Nyrkkisääntönä voidaan myös pitää, että sähköinen allekirjoitus on vahvempi, kuin perinteinen paperille tehty allekirjoitus.

Paperille allekirjoitusta tehtäessä voidaan henkilö tunnistaa esimerkiksi passista tai ajokortista. Varsin usein tällöin kuitenkin allekirjoituksen yhteyteen vain merkitään, että tunnistus on suoritettu. Varsinaista todistetta tunnistamisesta ei useinkaan jää.

Allekirjoituksen pätevyys

Absoluuttista tapaa allekirjoituksen pätevyyden määrittämiseen ei ole. Allekirjoituksen tai sopimuksen pätevyyttä arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Kuten tiedämme, Suomessa esimerkiksi suullinen ja kirjallinen sopimus ovat yhtä päteviä. Suullisen sopimuksen riitatilanteessa oikean laidan osoittaminen on usein kuitenkin hankalaa. Tällöin puntaroidaan vastaajien argumentteja puolesta ja vastaan. Mitä selkeämmin sopimus on luotu, allekirjoitukset tehty ja henkilöt tunnistettu, sen aukottomampia sopimukset ovat. Tästä syystä sähköinen allekirjoitus pankkitunnuksilla on varsin suositeltava tapa allekirjoittamiseen. Sähköisen allekirjoituksen kiistäminen on yleensä varsin hankalaa.

MagicSign on sähköinen allekirjoituspalvelu, jossa käyttäjä voi valita allekirjoitustavan. Sähköinen allekirjoitus voidaan tehdä pankkitunnuksilla tai sähköisesti oma nimikirjoitus piirtämällä. Mikäli allekirjoitus tehdään piirtämällä, tunnistetaan käyttäjä sähköpostiosoitteen avulla ja lisäksi niin haluttaessa myös kännykkään lähetetyllä PIN-koodilla. Tutustu tarkemmin MagicSign-palveluun ja liity tyytyväisten käyttäjien joukkoon.