Hyppää sisältöön

Miksi läppäri tarvitsee oman laukun?

Kannettava tietokone on nimensä mukaisesti tehty helposti mukana kannettavaksi. On kuitenkin hyvä muistaa tietokoneen olevan kolahduksille herkkä laite. Tietokonetta kannattaa aina kuljettaa sitä varten suunnitellussa laukussa.

Kirjoittanut Kimmo Haapavuori
maanantai 8. marraskuun 2021
2 min

Miksi läppäri tarvitsee oman laukun? Miksi laukun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa?

Laadukkaissa kannettaville tietokoneille suunnitelluissa laukuissa laite pysyy hyvässä turvassa. Tietokoneelle on laukuissa suunniteltu oma osionsa, jossa kone pysyy hyvin paikoillaan ja laukku suojaa konetta iskuilta.

Olkalaukuissa kannettavan tietokoneen osio on usein varsin hallitsevassa roolissa. Repuissa puolestaan läppärin osio on pienempi osa reppua, ja tilaa on usein paljon muullekin tavaralle. Toki myös isoja laukkumalleja löytyy, aina pyörillä rullaaviin lentolaukkuihin asti.

Laukku tai reppu tulee valita aina sen mukaan, minkä tyylinen laukku omaan menoon sopii parhaiten ja kuinka paljon muille tavaroille tarvitaan tilaa.

Etenkin repuissa kannattaa katsoa, millainen pehmustus on repun pohjassa. Käytännössä aina tietokone tulee selkää vasten pystyasentoon. Kun reppu lasketaan maahan, on ensiarvoisen tärkeää, että tietokone ei tässä kohdassa kolahda maahan, vaan sitä suojaa riittävä pehmustus. Joskus vastaan on tullut reppuja, joissa tuo pehmustus ei ole riittävä, vaan kone on helposti altis koville iskuille, kun laukku tipahtaa lattialle tai kolahtaa ovenkarmiin.

Laukkuja ja reppuja on hyvin eri hintaisia. Hyvän suojan antavia malleja saa jo muutamalla kymmenellä eurolla. Jos taas haluaa panostaa designeen, saa laukkuihin toki myös käytettyä isojakin summia. Toisin kuin monessa muussa tuotteessa, laukuissa ja repuissa hinta ei useinkaan korreloi laukun antaman suojan kanssa. Edullisessa laukussa voi olla hyvä suoja tietokoneelle, ja joissain hinnakkaissa laukuissa taas suoja ei ole kovinkaan hyvä.

Ennen ostopäätöstä on hyvä aina varmistua laukun laadukkuudesta ja myös siitä, että kyseinen laukku on sopivan kokoinen oman tietokoneen kokoa ajatellen. Jos tietokoneesi on isolla 17 tuumaisella näytöllä oleva malli, sopivien laukkujen valikoima vähenee huomattavasti. Asiantunteva myyjä osaa toki auttaa myös laukkutarpeissa, ja sopivan kokoisten mallien valinnassa.

PS. Tiesitkö, että Targus CN01 on yksi maailman myydyimmistä tietokonelaukuista. Niitä on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta.