Hyppää sisältöön

Mitä tarkoittaa kotimainen pilvipalvelu?

Kotimaisuus. Lähituotanto. Eettisyys. Sanoja, joita liitetään usein esimerkiksi elintarvike- ja vaateteollisuuteen. Vaan millaista on kotimainen pilvi? Käyttäessämme sovellusta selaimen kautta, emme useinkaan mieti, millainen ja kuinka valtava koneisto kaiken takana onkaan.

Kirjoittanut Kimmo Haapavuori
maanantai 13. joulukuun 2021
2 min

Sovelluksia, pilviä ja konesaleja on kovin erilaisia. Haluan tässä nostaa omia ajatuksiani siitä, mitä tarkoittaa kotimainen pilvipalvelu?

Käytän tässä esimerkkinä MagicSignia ja Magic SafeMailia, eli sähköistä allekirjoituspalvelua ja sähköpostin salauspalvelua. Näitä siksi, koska varsin hyvin tiedän, mitä näiden palveluiden takana tapahtuu.

Näiden sovellusten koodaaminen on suomalaista käsityötä. Sovellusten koodaamisesta vastaa suomalainen kyberturvallisuusyritys Deltagon. Deltagon puolestaan on osa SSH Communications Security Oyj:tä, joka niin ikään on suomalainen kyberturvallisuuteen erikoistunut yritys. Yritykset työllistävät kymmeniä IT- ja kyberturvallisuuden ammattilaisia. Näiden palveluiden kehitystyötä on tehty useiden vuosien ajan, ja työ on edelleen jatkuvaa. Tämän tyyppiset palvelut eivät ole koskaan valmiita, vaan ne kehittyvät koko ajan.

Mitä on pilvipalvelun takana?

Sovellusten tulee olla asennettuina palvelimille, jotta käyttäjät voivat käyttää niitä pilvipalveluna. Nämä mainitut sovellukset ovat asennettuina sisaryhtiömme Magic Cloud Oy:n konesaleissa. Magic Cloud on täysin kotimainen yritys, jossa työskentelee noin kaksikymmentä IT-ammattilaista. Heidän tärkeää työtänsä on vastata mm. siitä, että palvelimet toimivat, niiden tietoturva on jatkuvasti ajan tasalla ja kaikki käyttäjät pääsevät käyttämään pilvipalvelua turvallisesti kellonajasta ja paikasta riippumatta.

Palvelinten tulee sijaita niitä varten suunnitelluissa tiloissa. Magic Cloudin konesaliympäristö on moderni ja sitä kehitetään jatkuvasti. Esimerkiksi kuluneen syksyn aikana konesaliin on rakennettu täysin uusi jäähdytysjärjestelmä. Tätä työtä ovat olleet tekemässä muun muassa suomalaiset jäähdytyksen ja sähkötöiden ammattilaiset. Pelkästään tämä jäähdytyksen uusinta on tuonut työtä suomalaisille ihmisille satoja tunteja.

Pilvipalvelua aurinkoenergialla

Magic Cloudin konesalin energiantarpeesta iso osa tuotetaan aurinkoenergialla. Etenkin kesäaikaan parhaimmillaan liki koko energiantarve saadaan suoraan auringosta. Ympäristöystävällinen uusiutuvan energian sähkötuotanto on toteutettu suoraan konesalin yhteyteen. Järjestelmän käyttöönoton suorittavat suomalaiset aurinkoenergian ammattilaiset.

Erilaisia konesaliin liittyviä töitä tehdään ja on tehtävä jatkuvasti. Moderni konesali vaatii jatkuvaa tekemistä ja päivittämistä. Iso osa tästä työstä on tietenkin IT-ammattilaisten ydintyötä. Tämän työn lisäksi vuosittain kuitenkin tarvitaan monien eri alojen ammattilaisia vastaamaan erilaisista toimenpiteistä, joista esimerkkeinä edellä mainitut sähkö- ja jäähdytysasiat. Koska Magic Cloudin konesalit sijaitsevat Suomessa, tuo nämä toimenpiteet luonnollisesti työn meille tänne Suomeen.

Tukipalvelu tukenasi

Palveluiden jakelusta vastamme me täällä Micro Magicissä. Me myymme palvelua ja myös vastaamme palvelun tuesta. Meidän henkilöstömme on valmiina vastaamaan käyttäjiemme kysymyksiin ja tarpeisiin kaikissa tilanteissa. Micro Magic on niin ikään täysin suomalainen yritys.

Kun siis käytät MagicSign- tai Magic SafeMail -palveluita, olet laskentatavasta riippuen vaikuttamassa kymmenien tai jopa satojen suomalaisten ihmisten työhön lukuisilla eri toimialoilla. Palvelut ovat lähellä tuotettuja, niiden jakelussa otetaan huomioon ympäristöön liittyviä asioita ja veroeurot kilahtelevat lukuisia eri reittejä meidän suomalaisten hyväksi.

Halusin kirjoittaa tästä aiheesta, koska pilvipalvelut ovat monille meistä kovin abstrakteja asioita. Palvelun käyttöliittymän me näemme, mutta tuotantokoneisto taustalla on näkymätön. Suomalainen pilvipalvelu tuo hyvinvointia Suomeen.