Hyppää sisältöön

Mobiililaitteiden tietoturva – Pidä tiedot turvassa taskussasi

Miten voimme varmistaa, että tärkeät tiedot pysyvät turvassa mobiililaitteissamme? Tässä blogipostauksessa tarkastelemme mobiililaitteiden tietoturvaa ja annamme vinkkejä siitä, miten voit pitää tiedot turvassa myös taskussasi.

Kirjoittanut Anna Perttunen
perjantai 15. joulukuun 2023
3 min

Mobiililaitteet, kuten älypuhelimet ja tabletit, ovat nykyään olennainen osa arkeamme. Ne eivät ainoastaan helpota kommunikaatiota, vaan lisäävät tuottavuutta ja joustavuutta. Kuitenkin tämä kätevyys tuo mukanaan myös vastuun tietoturvasta. Miten voimme varmistaa, että tärkeät tiedot pysyvät turvassa mobiililaitteissamme? Tässä blogipostauksessa tarkastelemme mobiililaitteiden tietoturvaa ja annamme vinkkejä siitä, miten voit pitää tiedot turvassa myös taskussasi.

1. Päivitä laitteesi säännöllisesti

Ohjelmistopäivitykset eivät ole pelkästään ärsyttäviä ilmoituksia, vaan ne ovat ensiarvoisen tärkeitä tietoturvan kannalta. Valmistajat julkaisevat päivityksiä paitsi uusien ominaisuuksien lisäämiseksi myös tunnistettujen tietoturva-aukkojen korjaamiseksi. Tämän takia on hyvä varmistaa, että laitteesi käyttöjärjestelmä ja sovellukset ovat aina ajan tasalla.

Lue tästä: Miksi kännyköiden päivitysten asentaminen on tärkeää?

2. Vahvat salasanat ja 2FA

Vahva salasana on puolustuksesi ensimmäinen linja, joten älä käytä helposti arvattavia salasanoja, kuten syntymäpäivääsi tai ”123456”. Käytä yhdistelmää isoista ja pienistä kirjaimista, numeroista ja erikoismerkeistä. Salasanojen tulisi olla myös tarpeeksi pitkiä, suosittelemme 15 merkkisiä salasanoja. Lisäksi, jos laitteessasi on mahdollisuus käyttää biometristä tunnistautumista, kuten sormenjälkeä tai kasvojentunnistusta, ota se käyttöön entistäkin vahvemman suojan varmistamiseksi.

Lisäksi vahvan salasanan ja biometrisen tunnistautumisen rinnalle kannattaa lisätä kaksivaiheinen tunnistautuminen (2FA tai MFA) aina, kun mahdollista. Kaksivaiheinen tunnistautuminen vaatii käyttäjää syöttämään paitsi salasanansa myös toisen tunnistetiedon, kuten kertakäyttöisen koodin, jonka käyttäjä saa esimerkiksi tekstiviestillä tai mobiilisovellukselta. Tämä lisäkerros suojaa tilisi tehokkaasti, sillä jopa vahvat salasanat voivat olla uhattuina.

3. Huolehdi sovellusten oikeuksista

Sovellukset pyytävät usein erilaisia oikeuksia, kuten pääsyä kameraan, tiedostoihin, yhteystietoihin tai sijaintitietoihin. Tarkista nämä oikeudet ja anna ne vain sovelluksille, jotka todella tarvitsevat niitä toimiakseen. Liiallinen pääsy tietoihisi voi olla turvallisuusriski.

4. Käytä julkisia verkkoja varoen

Vältä julkisten verkkojen käyttöä aina, kun mahdollista. Erityisesti tulee välttää kirjautumista sisään arkaluontoisiin palveluihin ja välttää tekemästä taloudellisia transaktioita julkisilla Wi-Fi-verkoilla. Tällaiset avoimet julkiset verkot ovat hyviä rajapintoja hyökkääjille. Yksi tehokas keino lisätä tietoturvaa julkisissa verkko-olosuhteissa on käyttää Virtual Private Networkia eli VPN:ää.

VPN luo salatun ja turvatun yhteyden laitteesi ja palvelimen välille, mikä suojaa tiedonsiirron kolmansilta osapuolilta. Käyttämällä VPN:ää voit surffata julkisissa verkkoissa anonyymisti, piilottaa IP-osoitteesi ja suojata kaiken liikenteesi. Tämä tekee mahdolliseksi turvallisen tiedonsiirron myös sellaisissa ympäristöissä, joissa verkko saattaa muutoin olla altis hyökkäyksille.

5. Asenna luotettava tietoturvaohjelmisto

Mobiililaitteesi kaipaa myös oman suojelijansa. Tähän ratkaisuna on asentaa luotettava tietoturvaohjelmisto, joka suojaa viruksilta, haittaohjelmilta ja muilta uhilta. Jos mobiililaitteestasi löytyy jo luotettava tietoturvaohjelmisto, muista päivittää se säännöllisesti. Esimerkiksi WithSecure Elements -palvelusta löytyy oma versionsa Androidin ja Applen mobiililaitteille.

Lue lisää tästä: Mobiililaitteiden tietoturva

Lopuksi

Mobiililaitteiden tietoturva vaatii jatkuvaa huomiota ja tietoisuutta. Noudattamalla näitä vinkkejä voit vähentää merkittävästi riskiä joutua ongelmiin mobiililaitteiden tietoturvan kanssa. Jos tietoturva tuottaa haasteita tai päänvaivaa, ei hätää, me olemme täällä auttamassa. Tietoturvakartoituksemme on helppo ja edullinen tapa selvittää yrityksesi tietoturvan todellinen tila. Kartoituksen aikana Micro Magicin asiantuntijat käyvät läpi useita kymmeniä yrityksenne ja käyttäjienne tietoturvaan vaikuttavia asioita. Kartoituksen lopputuloksena saat kattavan raportin yrityksesi tietoturvan tämän hetkisestä tilasta sekä kehitysehdotukset, joiden avulla pystyt helposti parantamaan tietoturvan tilaa. Jos sinua kiinnostaa tietää, miten teillä menee tietoturvan saralla, ota yhteyttä.

Tarvitsetko uutta puhelinta?

Löydät verkkokaupastamme laajan valikoiman suosittuja puhelimia. Varastossa olevat tuotteet toimitamme pääsääntöisesti heti seuraavaksi arkipäiväksi.

Reilusti enemmän tehoa. Reilusti enemmän vapautta. Samsung Galaxy S23 sisältää kaiken, mitä tarvitset elämäsi maksimoimiseksi.

Suurempi, tehokkaampi akku ja Galaxy-sarjan paras prosessori, Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy mukanasi olet valmis suuriinkin seikkailuihin.

Lisäksi taskussasi on pelikokemuksia, jotka ovat komeampia kuin koskaan.

Lue lisää