Hyppää sisältöön

Sähkökatkoon varautuminen

Tulevana talvena Suomessa varaudutaan sähkökatkoihin. Käynnissä oleva energiakriisi voi johtaa sähkökatkoihin, joilla leikataan sähkönkulutusta kovimpien sähkönkulutuspiikkien aikaan. Mitä kylmempi talvesta tulee, sen todennäköisempiä sähkökatkot ovat. Myös tyyni keli lisää sähkökatkojen todennäköisyyttä, sillä tuulettomalla kelillä tuulivoimaa ei pystytä hyödyntämään sähkön tuotannossa.

Kirjoittanut Kimmo Haapavuori
maanantai 3. lokakuun 2022
3 min

Sähkökatkoon varautuminen yrityksissä ja myös etätyössä on tärkeää. Mahdolliset sähkökatkot tulevat toteutumaan aamuisin ja päiväsaikaan. Öisin sähköä kuluu vähemmän, joten silloin ei ole tarvetta sähkön säännöstelyyn.

Suunnitellut sähkökatkot tulisivat olemaan kerrallaan kahden tunnin mittaisia. Tietokoneiden käytön osalta tämän mittaisiin sähkökatkoihin voidaan varautua vielä varsin kohtuuhintaisilla laitteilla. Käytännössä puhutaan UPS-laitteista. Lyhenne UPS tulee sanoista uninterruptible power supply eli keskeytymätön virtalähde. Kannettaville tietokoneille löytyy myös niille suunniteltuja akkupankkeja.

Varsin usein toimistokäyttöön tarkoitetuilla UPS-laitteilla varaudutaan melko lyhyisiin, muutamien minuuttien mittaisiin sähkökatkoihin. Tästä syystä kahden tunnin katkoon varautuessa on tärkeää kiinnittää huomiota oikean laitteen valintaan.

Yhteen UPS-laitteeseen voi kytkeä yhden tai useamman laitteen. Usein myös verkkolaitteet kannattaa laittaa UPS-laitteen perään, jotta myös internet-yhteys toimii sähkökatkon aikana. Tarvittaessa toki sähkökatkon aikana voi jakaa internet-yhteyden tietokoneelle esimerkiksi kännykän kautta, olettaen, että kännykässä on virtaa. Toki myös kännykän voi helposti laittaa latautumaan UPS-laitteen kautta tai erillisestä kännyköille suunnitelluista virtapankeista.

Varavirtaa kännykälle

Kännyköiden varavirraksi kannattaa valita akkupankki. Nykyisin älypuhelimissa on suuruusluokaltaan noin 5000 milliamppeeritunnin (mAh) kokoisia akkuja. Akkupankeissa käytetään samaa mAh-yksikköä kertomaan akkupankin koosta. Jos akkupankki on 5000 mAh, lataa sillä kertaalleen tyhjän puhelimen täyteen. Jos akkupankki on kooltaan 15 000 mAh, lataa sillä puhelimen tyhjästä täyteen jo kolme kertaa. Löydät sivun loppupäästä valikoiman laadukkaita akkupankkeja.

Varavirtaa kannettavalle tietokoneelle

Kannettavissa tietokoneissa on itsessään akku. Jos akku on hyvässä kunnossa ja täyteen ladattu, akku todennäköisesti kestää hyvin kahden tunnin sähkökatkon. Mikäli kannettava tietokone ei ole juuri ollut latausjohdon päässä, voi akun riittoisuus tietenkin jäädä vajaaksi. Myös kannettaviin tietokoneisiin on saatavissa akkupankkeja, joilla akun saa ladattua. Toisaalta UPS-laitteet ovat hyviä ratkaisuja kannettavien tietokoneiden varavirransyöttöön.

Varavirtaa pöytätietokoneelle

Pöytätietokoneiden ja muiden akuttomien laitteiden kohdalla UPS on käytännössä varteenotettavin vaihtoehto. UPS-laitteeseen voidaan liittää pöytätietokone, näytöt sekä esimerkiksi verkkolaitteet.

Olemme koostaneet alle laitteita, joilla sähkökatkoon varautuminen onnistuu helposti ja kustannustehokkaasti. Varavirran lisäksi UPS-laitteet myös suojaavat siihen kytkettyjä laitteita jännitteen vaihteluilta. Esimerkiksi ukkosherkillä alueilla UPS suojaa jännitepiikeiltä, joita salamaniskut saattavat aiheuttaa verkossa oleville laitteille.

Valitse oikeanlainen UPS

Oheiseen taulukkoon on listattu APC:n UPS-malleja ja niiden varakäyntiaikoja erilaisilla kuormilla. Työlukuna voi käyttää, että kannettava tietokone kuluttaa noin 50 wattia ja pöytätietokone noin 100 wattia. On kuitenkin syytä huomioida, että todellinen kulutuslukema riippuu aina käytettävästä laitteesta sekä laitteen käytöstä. Kun tietokoneella tekee tekstinkäsittelyä, kuluttaa se virtaa huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi videotoisto.

Taulukosta näkee varakäyntiajan erilaisilla tehokuormilla. 50 wattia on siis arvio kannettavan tietokoneen virrankäytöstä. Jos UPS-laitteen takana on esimerkiksi yksi kannettava tietokone, yksi pöytätietokone ja internet-yhteyden muodostavat verkkolaitteet, kannattaa varautua hyvinkin 200 watin kulutukseen.

Huomaa myös, että toisissa UPS-laitteissa on schuko-pistokkeet, eli siihen saa kytkettyä samaisen virtakaapelin, mikä normaalisti kytketkään pistorasiaan. Jos taas UPS-liitännät ovat IEC 320 C13, vaatii tämä kyseisen tyyppisen kaapelin. Tarkista myös, mitä kaikkia ominaisuuksia UPS-laitteen kukin pistoke pitää sisällään. Tyypillisesti osa pistokkeista suojaa sekä jännitevaihteluilta että sähkökatkoilta. Usein laitteessa voi olla myös pelkästään jännitepiikeiltä suojaavia pistokkeita, joiden kautta siihen kytketty laite ei ole akun takana.

Valitse oikea UPS

Tarvitsetko apua oikean laitteen valinnassa?

Ota yhteyttä, autamme mielellämme!

Matti Glad

Matti Glad

Asiakkuuspäällikkö

Kimmo Haapavuori

Kimmo Haapavuori

Toimitusjohtaja